torstai 28. helmikuuta 2013

RUISLEIPÄ





Nyrkin kokoinen pala leivän juurta
2 litraa vettä
n. 1½ kg ruisjauhoja
2-3 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

Jos sinulla ei ole juurta, niin voit ekakerralla laittaa puolikkaan hiivan juuren asemasta. Silloin käymisaika mielellään 2 vrk.

Laita isoon kulhoon (ainakin 5 l:n kulho) juuri ja käden lämpöinen vesi. Liota juuri veteen. Lisää ruisjauhoja sen verran että tulee vellin paksuista ja sekoita. Peitä puhtaalla liinalla. Anna käydä seuraavaan päivään lämpimässä sekoittaen välillä. Juuri alkaa kuplia. Jos kuplinta laskeutuu, lisää ruisjauhoja 1 dl ja sekoita. Noin tuntia ennen leipomisen aloittamista lisää 1 dl ruisjauhoja ja sekoita.

Lisää suola ja sekoita kunnolla. Lisää taikinaan vehnäjauho ja sekoita. Lisää ruisjauhoja ja alusta käsin. Lisää ruisjauhoja sen verran että taikina alkaa irrota kulhon reunoilta eikä tartu enää kovin paljon sormeen kokeiltaessa. Anna kohota lämpimässä liinan alla noin 2 tuntia.

Ota taikinasta nyrkin kokoinen pala talteen jääkaappiin seuraavaa käyttöä varten. Säilyy hyvin jääkaapissa ainakin viikon. Jaa taikana kahtia ja alusta leivät tasaiseksi ja muotoile mieleisen näköisiksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä noin tunti. Sähköuunissa paistaessa kaksi leipää sopii hyvin pellille kun laittaa ne kulmiin. Paista 225 asteessa 1 tunti 15 min. Paistamisen jälkeen kääri liinan sisään, niin kuori pehmenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti