Nyrkin kokoinen pala leivän juurta
2 litraa vettä
n. 1½ kg ruisjauhoja
2-3 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
Jos sinulla ei ole juurta, niin voit ekakerralla laittaa
puolikkaan hiivan juuren asemasta. Silloin käymisaika mielellään 2 vrk.
Laita isoon kulhoon (ainakin 5 l:n kulho) juuri ja käden
lämpöinen vesi. Liota juuri veteen. Lisää ruisjauhoja sen verran että tulee
vellin paksuista ja sekoita. Peitä puhtaalla liinalla. Anna käydä seuraavaan
päivään lämpimässä sekoittaen välillä. Juuri alkaa kuplia. Jos kuplinta
laskeutuu, lisää ruisjauhoja 1 dl ja sekoita. Noin tuntia ennen leipomisen
aloittamista lisää 1 dl ruisjauhoja ja sekoita.
Lisää suola ja sekoita kunnolla. Lisää taikinaan vehnäjauho
ja sekoita. Lisää ruisjauhoja ja alusta käsin. Lisää ruisjauhoja sen verran
että taikina alkaa irrota kulhon reunoilta eikä tartu enää kovin paljon sormeen
kokeiltaessa. Anna kohota lämpimässä liinan alla noin 2 tuntia.
Ota taikinasta nyrkin kokoinen pala talteen jääkaappiin
seuraavaa käyttöä varten. Säilyy hyvin jääkaapissa ainakin viikon. Jaa taikana
kahtia ja alusta leivät tasaiseksi ja muotoile mieleisen näköisiksi. Anna
kohota liinan alla lämpimässä noin tunti. Sähköuunissa paistaessa kaksi leipää
sopii hyvin pellille kun laittaa ne kulmiin. Paista 225 asteessa 1 tunti 15
min. Paistamisen jälkeen kääri liinan sisään, niin kuori pehmenee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti